Bescherm uw gehoor tijdens het schieten: De risico's van harde schoten

Bescherm uw gehoor tijdens het schieten: De risico's van harde schoten

Wist u dat de knal van de loop van een hagelgeweer een geluidsintensiteit heeft van 140 tot 160 decibel? Dat staat gelijk aan een straalmotor! Dit geluidsniveau kan uw gehoor blijvend beschadigen, en het is belangrijk om maatregelen te nemen om uzelf te beschermen tijdens het schieten. In deze blogpost bespreken we de risico's van harde schoten en hoe u uw gehoor kunt beschermen tijdens het jagen of sportschieten.

Het schietgeluid kan in hoofdzaak worden onderscheiden in mondgeluid, kogelgeluid en detonatiegeluid. Mondgeluid wordt veroorzaakt door de explosieve verbranding van de lading. Bij het schieten is dit de ontbranding van de kruitlading. De mond van de loop wordt gehouden als het broncentrum van het geluid. Dit is ook het punt voor de piekbelichting van uw oor. Enkele voorbeelden shotgun 140 db,

Wat zijn enkele manieren om uw gehoor tijdens het schieten te beschermen? Het dragen van oordopjes op maat of otoplastieken is een goed begin. U kunt ook proberen u zo te positioneren dat de mondingsstoot niet rechtstreeks op uw oren gericht is. Als u in een gesloten ruimte schiet, zoals een schietbaan, zorg er dan voor dat er voldoende ventilatie is om de geluidsniveau omlaag te brengen. Denk eraan, uw gehoor is belangrijk en moet beschermd worden!

Hebt u ooit last gehad van suizende oren na een schietpartij? Dat heet tinnitus en het kan een teken zijn van beschadiging van uw gehoor. Als u oorsuizingen hebt, ga dan zeker naar een audioloog of een andere medische deskundige om uw gehoor te laten controleren. Het beschermen van uw gehoor is belangrijk voor uw algemene gezondheid en welzijn!

Wat u bij oordoppen voor schietsport eigenlijk doet is de fijne haarcellen die zich in het slakkenhuis van het oor bevinden beschermen van de harde klap zodat ze niet (gedeeltelijk) kapot gaan.